Тази тортичка баба ми я правеше и бях способна да я изям цялата - толкова ми беше любима...

Не е малко работа да приготвиш блатовете и крема, но заради скъпите ми спомени и уханието ванилия из кухнята си струва:-)

Приготвят се 3 блата.

За всеки блат са нужни:

9 с.л. брашно

7 с.л. захар

5 с.л. кисело мляко

4 с.л. олио

1 яйце

половин ч.л. хлебна сода

В единият блат по желание се слага 1с.л. какао, за да стане тъмен.

Крем:

1л. прясно мляко

9с.л. захар

8с.л. брашно

4 яйца

малко масло

Млякото се загрява в тенджера, добавя се захарта. Добавят се разбитите яйца, преди млякото да е завряло, за да не се пресекат яйцата. Добавя се брашното, размито на рядка кашичка и се бърка крема, докато се посгъсти. Добавя се една ванилия (по желание).

После се намазват блатовете и се нарежда тортата.

Поръсва се със смлени орехи.

Тъй като блатовете не са сиропирани е добре тортата да престои няколко часа преди да се хапва, за да е попил крема и да не е много суха.