Едва проходило детето започва да проявява интерес към всичко, което се върши около него.

Започва да разнася метлата навсякъде, защото е видяло как го прави мама.Рови се в прането, изтърбушва шкафовете в кухнята, въоръжава се с вилицата и лъжицата и опитва да яде само...Започва сезона на беличките!

Любопитството му е безкрайно, а детето е неуморно в опитите си да прави нещата "като големите".

Този период е изпълнен с нервните изблици на родителите, в чийто речник най-срещаните фрази са:"Не пипай там!Ще се удариш!Малък си още!" и най-вече:"Не!Не!Не!Не!....."

А всъщност това е златната ви възможност да вдъхнете увереност на малкия човек!

Възползвайте се от всеки момент, в който поиска да направи нещо, на пръв поглед, неприсъщо на възрастта му.

Приберете скъпите килими от пода, облечете му някоя стара блузка, дайте му подходящия прибор и докато то се опитва съсредоточено да си улучи устата, вие може да го храните.После само почиствате пода и го преобличате.

Не отказвайте на три годишното си съкровище, когато иска да чисти с прахосмукачката.Това досадно задължение за вас е истинско приключение за него!В случая качеството на работата няма никакво значение.

Иска да полива в калната градина с баба си, да копае с мотиката, да измие колата с тате, да се намеси в месенето на баницата.....прежалете чистотата и реда и му позволете!

Най- важното е винаги да го хвалите за добре свършената работа, а не да го критикувате!

Не го сравнявайте със себе си, само за да ви се махне от главата и повече да не поиска да ви помага!

Не делете работата на мъжка и женска-на детето му е еднакво интересно да изрязва формички за сладки от тесто и да развива болтове с отверката.

Колкото по-често му позволявате да се намесва в домакинските ви занимания, толкова по-бързо ще се научи да се справя самостоятелно и ще придобива необходимата сръчност и още по-важно - увереността в собствените сили и способността да се справя с всичко!

В един момент ще се обърнете и с радост ще откриете, че шест годишния ви син сам си прави сандвича за училище, не приема чистенето на детската стая като наказание и мие чиниите с кеф!

Докато расте, година след година, ще стане малък човек - самостоятелен и полезен на себе си и околните.А нали това беше целта?