Експериментално лечение на хранителни алергии при деца, разработват изследователи от университета „Джон Хопкинс” и Университета Дюк.
Изследването все още е в ранни етапи, но учените се надяват терапията да започне да се прилага масово до 6-8 години. Експертите наблюдават 30 деца на възраст от 6 до 18 години, страдащи от алергия към краве мляко.
Целта на лечението е да се намали чувствителността на детето, чрез прием на малки количества от алергена, пояснява екипът. Доказано е, че този вид имунотерапия е по-ефективен от сублингвалната терапия, която представлява поставянето на малки количества мляко под езика.
Установява се, че едногодишното лечение със сублингвална терапия, и след това една до две години с перорална имунотерапия, води до по-нисък риск от алергични реакции по време на прилагането на втората. Въпреки това, не всички симптоми отпадат, уточнява д-р Робърт Ууд от университета „Джон Хопкинс”.
Резултатите са изключително важни, тъй като около 20% от децата получават сериозни алергични реакции по време на лечението, което прави терапията неосъществима, допълват експертът.
Констатира се, че някои от участниците могат да консумират млечни продукти до една година след спиране на терапията. Само 1/3 обаче получават дългосрочна защита. Други се нуждаят редовно от перорална имунотерапия, за да предотвратяват алергични реакции.
Все още не е известно дали децата реагират по-добре на този вид лечение, отколкото възрастните. Затова учените се стремят да разширят обхвата на изследването.
Екипът предупреждава, че имунотерапията се провежда под лекарски контрол и не е препоръчително да се прилага без консултация със специалист.